Rond mijn twintigste ontdekte ik mijn introversie

 In blog

Toen ik me voor het eerst bewust werd van mijn introversie was ik een jaar of 20. Ik zat op de opleiding communicatie en een persoonlijkheidstest was onderdeel van de opleiding. Het rapport gaf me vooral veel inzichten over mezelf. 

Het grootste gedeelte van de mensen die de opleiding Communicatie volgden waren conceptuele denkers, extravert en had totaal geen moeite met presenteren. Ik was daarentegen een structurele en planmatige denker, introvert en had ontzettend veel moeite met presenteren. 

Tot dat moment zag ik mezelf als anders en was mijn doel vooral om me te leren gedragen zoals normaal leek onder mijn klasgenoten. Dat rapport liet me inzien dat er een hele ‘logische’ verklaring was waarom ik deed zoals ik deed. En dat daar ook veel sterke punten in zaten! Er ging een wereld voor me open. 

Sinds dat moment is het mijn doel om in elk moment volledig mezelf te kunnen zijn. Dat ging met vallen en opstaan. Vooral op werkvlak vond ik dat pittig. Als starter kwam ik in een organisatie waarin alles ging zoals het ging. Het werd bijvoorbeeld als vanzelfsprekend gezien dat je direct je antwoord paraat had als je in een meeting iets gevraagd werd. Voorafgaand aan iedere vergadering probeerde ik dan 90% van alle mogelijke vragen voor te bereiden. Dat was natuurlijk niet te doen. 

Later leerde ik dat ik dat – als ik wil dat ik het beste uit mezelf haal – het beste kan antwoorden dat ik daarop terug kom. Dan geef ik mezelf de tijd om de opdracht goed te doen. Daarnaast heb ik geleerd dat niemand er raar van opkijkt als je om tijd vraagt. Er ging nog een deur voor me open: ik kan er zelf voor zorgen dat ik de omstandigheden krijg die ik nodig heb! 

Ik vraag me soms weleens af hoeveel verschil het had gemaakt als mijn ouders, juffen en ik dit op de basisschool hadden geweten. Was ik dan minder lang bezig geweest mezelf als een mislukking te zien? We zullen het nooit weten. Bovendien is alles goed gekomen en ben ik dankbaar voor het leerproces dat ik heb doorgaan. Als coach voor introverte vrouwen helpt deze ervaring me om ze beter te begeleiden. En daar ben ik heel dankbaar voor! 

Recent Posts

Leave a Comment

0