Er zijn meerdere definities voor introversie

 In blog

Dat introversie niet één vastomlijnde definitie heeft vond ik toen ik jonger was maar lastig. Ik wilde juist graag een definitie waarmee het makkelijker zou worden om de mensen die me niet begrepen met die definitie uitleg te geven over mezelf. Ik werd namelijk vaak bestempeld als verlegen of stil, maar wist dat ik dat niet was. Maar wat dan wel? Ik kon het maar lastig onder woorden brengen.

Tegenwoordig ben ik juist blij dat er niet zo’n harde, vaste definitie is. Als je Googelt en terecht komt op Van Dale of Wikipedia, wordt er maar een klein onderdeel van introversie belicht. En ook nog eens op een niet al te positieve manier in mijn ogen, in tegenstelling tot extraversie.

Op Wikipedia is de eerstvolgende zin na het ‘uitleggen’ van introversie : “extraversie is sociaal, avontuurlijk en spraakzaam gedrag”. Maar wacht eens even… Ik ben introvert, maar herken me hier ook in! Hieronder vind je een paar definities van introversie.

De pure introversie is relatief neutraal en heeft meer te maken met prikkelbaarheid zoals beschreven door Jung en Eysenck. het houdt in dat iemand introvert kan zijn, maar ook sterk, zelfverzekerd en effectief. – Professor Dimitri van der Linden (Erasmus Universiteit).

In zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam. – Van Dale

Het is de mate waarin je behoefte hebt aan sociale aandacht. Niet in het middelpunt hoeven staan. Je haalt minder energie uit sociale omstandigheden en zoekt ook minder naar die vorm van beloning. je hebt minder behoefte om de leiding te nemen in sociale situaties en hebt in die situaties ook een minder hoge waardering van jezelf. Eerder een wat meer realistische waardering. – Reinout de Vries (VU in Amsterdam).

Een introvert is iemand die het prettig vindt om alleen te zijn en zijn eigen ding te doen. Hij is niet overdreven aanwezig om zo anderen te imponeren. Hij is zelfstandig en kan in zijn eigen bubbel zitten, daar maakt hij zich geen zorgen om. – Mary Cosson (Nieuw-Zeeland)

Ik heb iets in mij dat mij motiveert om iets te doen, dus externe factoren geven mij geen motivatie. Voor mij is het belangrijker om naar binnen te kijken en te doen wat ik echt wil, het grotere plaatje. – Chika Miyamori (Japan)

Een introvert is iemand die oplaadt door alleen te zijn. Dat wil niet zeggen dat hij niet bij andere mensen wil zijn. Een introvert geeft echter de voorkeur aan kleinere groepen bij sociale gelegenheden. Hij heeft daarnaast meer tijd nodig om zijn gedachten te kunnen uiten en om dingen te analyseren dan een extravert. – Karolien Koolhof (auteur Introvert Leiderschap).

Laten we er even doorheen gaan:
🔘 Sociaal; ja, maar mijn voorkeur ligt bij 1-op-1 contact.
🔘 Avontuurlijk; ik heb mijn baan opgezegd om te ondernemen
🔘 Spraakzaam; ik geef les en coaching aan groepen, klets graag met vriendinnen en ben thuis zo spraakzaam dat mijn extraverte man snakt naar een noise cancelling koptelefoon.

In welke definitie herken jij je?

Recommended Posts

Leave a Comment

0
introvert en small talk