Introvert en een eigen bedrijf: waarom ondernemen goed kan passen bij introverte vrouwen

 In blog

Vroeger, in de beginjaren van mijn carrière, dacht ik dat het ondernemerschap was weggelegd voor ontzettend extraverte en flamboyante mensen. Waarom? Omdat dat de mensen zijn die goed sales konden doen natuurlijk. Zonder sales geen business. Nu, 10 jaar later, weet ik dat ik er niet meer naast kon zitten dan toen. Onlangs luisterde ik deze podcast, die me inspireerde om deze blog te schrijven. 

Even een stapje terug. Mijn naam is Lisa Pieplenbosch, eigenaar van twee bedrijven en een hoog sensitieve introvert. Dat betekent niet dat ik niet sociaal ben, maar wel dat ik soms meer moet opladen na sociaal contact. Het betekent ook niet dat ik nooit wat zeg, maar ik kijk wel eerst even de kat uit de boom. Ik ben getrouwd met Jesse (een ontzettende extravert) en moeder van twee jongens met veel energie. 

Loondienst viel soms zwaar

Inmiddels ben ik sinds 2019 fulltime ondernemer. Het ondernemerschap vond ik altijd spannend en ik heb me lang afgevraagd of het bij me zou passen. Ik werkte 32 uur in loondienst in een baan die op sommige vlakken extravert gedrag vroeg. Zo werkte ik veel op kantoor en had ik veel contact met klanten. In de tijd die naast mijn baan overbleef wilde ik afspreken met vriendinnen, chillen met mijn man, een leuke moeder zijn, sporten en mijn familie bezoeken. Als introvert heb ik echter voldoende oplaadtijd nodig om dat te kunnen doen. Met deze levensindeling lukte dat structureel niet. Ik voelde dat ik inhoudelijk mijn baan goed aankon, maar de vorm (tussen 9 en 5 op kantoor) niet. Ik wilde meer vrijheid. Wat me bovendien frustreerde was dat ik de prime-time van mijn kinderen miste. Ik zag ze op veel dagen pas rond etenstijd. Dan waren zij moe en ik eigenlijk ook. 

Toen ik voor de tweede keer zwanger was, wist ik dat er iets moest veranderen. Daarom ben ik vorig jaar gestart met mijn twee bedrijven. Vanuit The Woman You Are coach ik hoogsensitieve introverte vrouwen naar meer zelfvertrouwen. Daarnaast heb ik een marketingbedrijf samen met mijn man. Als hoogsensitieve introvert kan ik me geen betere baan wensen. Ja, het is spannend en vaak ook stressvol. Maar ik haal nu het beste uit mezelf en mijn mentale gezondheid is beter dan ooit. Daar hebben ik, mijn gezin en mijn klanten het meeste aan! Dit ervaar ik als dé voordelen van het ondernemerschap voor een hoogsensitieve introvert. 

Energieslurpers managen 

Een telefoontje plegen. Onverwachte werkzaamheden. Een praatje met iemand die je niet zo goed kent bij de koffieautomaat. Een druk personeelsuitje. Zomaar wat activiteiten die mij veel energie kosten. Betekent niet dat ik het allemaal niet leuk vindt, alleen ik moet het wel goed managen. Nu ik ondernemer ben kan ik al mijn werkzaamheden en telefoontjes inplannen. Ik geef de voorkeur aan mailen over bellen, dus de communicatie probeer ik zoveel mogelijk te stroomlijnen in mijn voorkeur. Dat klinkt misschien als iets kleins maar het geeft me veel rust. Ook helpt dit de juiste klanten weer aantrekken; klanten die het óók fijner vinden om eerst te mailen. Dus dat is fijn! 

Je tijd zelf indelen geeft headspace

Als kinderen net uit school komen delen zij hun verhalen en maken ze speelafspraken. Ik vond het vervelend dat ik dit steeds miste toen ik op kantoor werkte. Nu werk ik wanneer ik wil. Soms begin ik om 5 uur en soms klap ik de laptop ‘s avonds nog open. Ik kan alles zelf inplannen. Zo zorg ik ervoor dat ik maximaal 2 coachgesprekken op een dag voer om mijn energie te verdelen. Online coaching zou in theorie makkelijker zijn voor iemand zoals ik, en het zou ervoor zorgen dat ik meer gesprekken zou kunnen voeren. Maar iemands fysieke aanwezigheid zorgt ervoor dat ik meer inzichten krijg, doordat ik de non-verbale communicatie beter kan doorgronden. Dan heb ik liever minder coachgesprekken op een dag, die ik wel kan afsluiten met een bevredigend gevoel en het gevoel dat ik alles heb gegeven. 

Zelfzorg is cruciaal en jouw verantwoordelijkheid

Nu ik beter voor mijn mentale gezondheid kan zorgen kan ik goed zorgen voor mijn gezin. Introverte mensen zijn vaak zorgers, en het frustreerde me dat ik dit niet altijd kon doen. Als mijn energie op is, dan ben ik chagrijnig, vermoeid en heb ik hoofdpijn. Maar het is ook voeding voor negatieve gedachten. Een negatieve spiraal is dan zo gestart, en mijn gezin moet het ontgelden. Ik heb nu eenmaal meer ‘zelfzorg’ nodig, en dat ik oké. Het is wel belangrijk dat je leert wat je nodig hebt. 

Een paar maanden geleden ben ik het klooster in geweest en heb ik 24 uur in stilte doorgebracht. Daar heb ik geleerd om in te zien wat ik nodig heb. Nu kan ik het heel concreet aangeven als ik even alleen-tijd nodig heb. Of wanneer een vriendin iets vraagt om te doen, kies ik ervoor op het laatste moment te beslissen zodat ik kan zien hoe ik in mijn energie zit. Mijn man is extravert en snapt vaak geen snars van me. Het is daarom belangrijk dat ik tijdig communiceer wat ik nodig heb en dat is vaak alleen-tijd. Als ondernemer kan ik die alleen-tijd vaker inplannen. Op sommige dagen werk ik alleen en in stilte. Ook op die momenten kan ik goed opladen. 

Nu ik ondernemer ben bevat de vorm waarin ik mijn werk doe veel van mijn persoonlijkheid. Dat geeft veel rust en ik trek daarmee ook de klanten aan die bij me passen. Naast mijn twee bedrijven zit ik in het leidersschapsteam van Hemelsbreed, heb ik nog een website (arnhemsemoeders.nl) en ben ik lid van de lokale moederraad. Ik besef ook dat het soms wel veel dingen zijn die ik doe. Maar ik heb voor alle dingen een passie. Voorwaarde voor mezelf is wel dat ik voldoende kan opladen tussendoor. Anders kan ik of niet alles doen, of niet alles met volle energie doen. 

Hoe is jouw levensbalans op dit moment? Ik hoor graag jullie ervaringen! 

Recommended Posts

Leave a Comment

0
introvert en small talk